2014. március 17., hétfő

Rekonstrukciós műtétem

Most pedig leírom nektek a rekonstrukciós műtétemet, hátha valakinek segíthetek a tapasztalataimmal.

Ehhez tudni kell az előzményeket is.

Országos Onkológiai Intézet, 3. épület, III.emelet, Emlő- és Lágyrészsebészeti osztály, Dr Mátrai Zoltán osztályvezető főorvos)
2012.november 15-én eltávolították a teljes (bal) emlőállományomat (mastectomia), illetve az összes hónalji nyirokcsomómat. Ezzel egyidőben behelyeztek egy expandert (1. kép) (olyasmi, mint egy szilikon implantátum), amit hétről-hétre töltöttek föl sóoldattal, szépen lassan a végleges méretre. A képen is látható, hogy van egy szelep rajta, azon keresztül töltik fecskendővel (2. kép). Hogy hol a szelep, azt egy másik "kütyüvel" (3.kép) mérik be. Általában 80 ml-t töltenek egy alkalommal, de nekem soknak bizonyult ez a mennyiség egyszerre (nagyon feszült tőle a mellem), ezért mindig csak 40 ml-t töltöttek bele. Így tovább tartott a töltés, de elviselhetőbb volt.
A műtét után következett januárban a kemoterápiás kezelés, amiből 6 db-ot kaptam, 3 hetente, majd ezt követte a sugárterápiás kezelés, amiből 28 db-ot írtak elő, minden nap, hétvégéket kivéve.
A sugár előtt felmerült, hogy esetleg ki kell venni az expandert, mert veszélyes lehet, de aztán megvizsgálták és szerencsére mégsem kellett kivenni. Ez igen jó hír volt, mert az egy újabb műtétet (kettőt) jelentett volna.
A sugár befejezése után (június 17.) sajnos fél évet kell várni az operációval, így leghamarabb januárban lehetett volna, de végül 2014. február 19-én volt.
Első voltam aznap szerencsére, tehát reggel berajzolta a doktor úr a mellemen, hogy hogyan fogja vágni, varrni. Kb. 2 órás volt a műtét, a bal mellemben kicserélték az expandert szilikon implantátumra, a jobb mellemet pedig felvarrta (abba nem került implantátum) és áthelyezte a mellbimbómat.
A bal mellemen csak alul van vágás, a jobb mellemen alul és a mellbimbó körül és a bimbótól lefelé.
A műtét után kompressziós harisnyát kell viselni (1-2 napig) és kompressziós melltartót (4. kép) 6 hétig (a melltartót felírta az orvos és az Anita Hungáriában lehet megvásárolni).
Általában 4-5 napot kell bent maradni a kórházban, engem szerdán műtöttek és szombaton haza is mehettem. 6 hétig nem szabad emelni, cipelni, nagyon fölfelé nyújtózkodni...stb, szóval kímélni kell. Én 1 hetet otthonról dolgoztam, és a következő héten már mentem rendesen dolgozni. Az első két hétben volt érzékenyebb, fájdogált, húzódott kicsit, akkor még nem feküdtem éjjel oldalra, de a harmadik héten már igen. Kicsit kellemetlen, de nem vészes. A varratok egy részét a második héten szedte ki, ekkor a kötések is lekerültek és a harmadik héten kiszedte a maradék varratokat is. Végre lehet rendesen tisztálkodni!!!!! :-)
Két dolgot ajánlottak a varratok kenegetésére, az egyik az Aloe First spray, a másik pedig a Contratubex nevű krém.
Már csak egy dolog van hátra: a mellbimbó. Ezt elvileg 2 hónap múlva meg lehet csinálni. Erről majd akkor írok bővebben, ha már túl leszek rajta.


                                                                       1. kép                                                                         2. kép                                                                       3. kép


                                                                          4. kép
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése