2013. december 19., csütörtök

Emlőrekonstrukció

Fontos, hogy tudjuk, hogy mi is történik velünk pontosan, miután eltávolítják a mellünket!!!
Többféle lehetőség van, ennek kiválasztása sokmindentől függ, amint azt alább olvashatjátok!
Korunkban a masztektómián átesett nők többsége alkalmas emlőhelyreállító műtétre. A nők különböző okok miatt szeretnék az emlőrekonstrukciós műtétet egyesek a teljesség hiányát és a nőiesség elvesztését érzik, mások egyszerűen nem szeretik a külső protézisek kellemetlenségét. Bármi legyen is az ok, minden döntés különböző, a helyreállító műtét kiválasztása a beteg kívánságától és elvárásaitól függ.
Az első és legfontosabb annak eldöntése, hogy megtörténhet-e az azonnali helyreállítás, amelyre a masztektómiával egyidőben kerül sor, vagy csak halasztott emlőhelyreállító műtét végezhető, hetekkel, hónapokkal, vagy akár évekkel a daganat eltávolítása után. A kezelőorvos és a beteg együttesen dönti el, melyik a helyes választás.
A következő fontos választás a helyreállító műtét típusának kiválasztása. Az eljárások széles skálája ismert, melynek során lehet pótolni a hiányzó emlőszövetet és bőrt saját szövet használatával, vagy implantátum, esetleg a kettő kombinációjával. A megfelelő helyreállító műtét típusa függhet a masztektómia módszerétől, a daganat stádiumától, a szükséges utókezeléstől és a beteg általános egészségi állapotától.
A lebenyes pótlás olyan módszer, mely a beteg saját (hasfalról, hátról, vagy fenéktájról) vett szöveteit használja fel az emlődomborulat kialakításához. Az áthelyezett szövetet hívják lebenynek.
A lebenyt a mellkasfalra vagy a bőr alatt vezetett alagúton vezetik, megtartva eredeti vérellátását, vagy eredeti helyéről kivéve átültetik az eltávolított emlő helyére és a mellkasfalon érvarrattal biztosítják a vérellátását. Az emlőimplantátumokat bármelyik előbbi technikával együtt alkalmazhatóak, ha az átültetett szövet nem képes a kívánt domborulatot biztosítani.
Az emlőrekonstrukciós másik lehetséges módszere a szövettágítók (expanderek) és emlőimplantátumok alkalmazása. A szövettágító egy olyan anyag, melyet a bőr és az izom alá ültetnek, majd fokozatosan sóoldattal töltenek fel több héten keresztül, így tágítva ki a bőrt. Amikor a bőr elegendő mértékben kitágult, egy második műtét keretében az expandert eltávolítva végleges implantátum beültetést végzünk. A második műtét elkerülhető olyan kombinált expander implantátum használatával, melynek térfogata a beültetést követően kívánt méretre alakítható feltöltéssel. 
Az emlőrekonstrukciós műtétekkel kapcsolatban hangsúlyozandó, hogy a végleges eredmény sohasem lesz olyan, mint a korábban a mell elvételét megelőző állapot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése